Skip links

İzmir Havuz Yapım Firması Pekcan Havuz

İzmir Havuz Yapım Firması Pekcan Havuz

İzmir havuz yapım firması olan Pekcan Havuz İzmir ili başta olmak üzere tüm Türkiye’ye havuz yapımı konusunda 28 senedir hizmet vermektedir. Pekcan Havuz olarak betonarme yüzme havuzu yapımı konusunda çeyrek asırdan fazla deneyime sahip havuz yapım firmasıyız. Ve çok uzun yıllardır bir arada beraber çalışan çok deneyimli mühendislere, teknik uzmanlara ve ekibe sahibiz.
İzmir havuz yapım firması olan Pekcan Havuz İzmir ili dahil tüm Türkiye’ye havuz yapımı konusunda hizmet vermektedir. Pekcan Havuz olarak betonarme yüzme havuzu yapımı konusunda uzmanız. Beton, şimdiye kadar yapılmış en kaliteli yüzme havuzlarının ana materyalidir. Düzgün inşa edildiğinde, bir beton havuz, temel bakım veya onarım gerektirmeden yıllarca dayanır. Dikkatlice planlanmış ve size onlarca yıl dayanabilecek harika bir havuz yapmak için İzmir havuz yapım firması olan Pekcan Havuz’a danışın. İzmir havuz yapım firması Pekcan Havuz çeyrek asırdan fazladır inşa ettiği havuzlar ile binlerce kişi, firma ve kurumun havuz hayalini gerçekleştirmiştir. Peki bir yüzme havuzu nasıl yapılır? Daha doğru soru ile;
Bir betonarme yüzme havuzu nasıl yapılır? Pekcan Havuz olarak bir betonarme havuzu nasıl inşa ediyoruz? Bir villa havuzu üzerinden bir betonarme yüzme havuzu nasıl inşa edilir anlatmaya çalışacağız. İzmir havuz yapım firması Pekcan Havuz’a havuz yapım isteğinizi iletmek için ulaştığınızda bu rehberin size yol gösterici bir kaynak olacağını düşünüyoruz.

Yapım Malzemesine Göre Yüzme Havuzu Tipleri Nelerdir?

Üç ana tip zemin altına yapılan yüzme havuzu tipi vardır. Popülerlik sırasına göre bunlar: betonarme, vinil kaplı ve fiberglas yüzme havuzlarıdır. Ülkemizde en yaygın yüzme havuzu betonarme yüzme havuzlarıdır. Küçük bir kesimde vinil, fiberglas, çelik veya alüminyum duvarlı havuzlar da bulabilirsiniz. Ancak içlerinde sadece Betonarme havuzlar gerçekten özel yapım havuzun karşılığıdır.
Betonarme yüzme havuzları hemen hemen her boyut, şekil veya derinlikte oluşturulabilir. Bu havuzlar genellikle püskürtme beton ile çelik takviyeli duvarlara atılır. Beton sertleştikten sonra havuz sıvanır, boyanır ve dokulu bir yüzeyle bitirilir veya döşenir. Betonarme bir havuzun kurulması diğer tüm havuz türlerinden daha uzun sürer. Genellikle havuz yapımı havuzun büyüklüğüne ve isteklere göre üç ila on iki hafta sürer.  Ancak en güçlü, en dayanıklı havuz türü betonarme havuzlardır. Aslında, bugün hala kullanımda olan ve 50 yaşın çok üzerinde olan birçok betonarme havuz vardır. Ve diğer yer altı havuz türlerinin aksine, mevcut betonarme havuzlar yeniden modellenebilir, genişletilebilir ve güncellenebilir.
Vinil havuzlar ise zeminde kazılan çukura uyan önceden oluşturulmuş esnek bir astardan yapılmıştır. Çelik, alüminyum veya aşındırıcı olmayan polimerden yapılmış güçlendirilmiş bir çerçeveye sabitlenmiştir. Vinil havuzların büyük çoğunluğu dikdörtgendir, ancak L şekilli ve serbest formlu gömlekler bazı üreticilerden temin edilebilmektedir. Vinil kaplı bir havuz inşa etmek için inşaat süresi genellikle bir ila üç haftadır. Fakat beton yüzme havuzların aksine bir vinil havuzu yaptırmayı düşünürken, havuz oyuncaklarının, evcil hayvanların ve keskin nesnelerin astarı delebilir. Güneş altında yıpranmaları daha kolaydır. Şekillerini korumak betonarme havuz kadar kolay değildir.
Fiberglas havuzlar ise fabrikada üretilir. Bir vinç yardımı ile havuzda zemin için kazılan çukura yerleştirilen dev bir kase halinde kalıplanmıştır. Fiberglas havuzlar diğer havuz türlerine göre daha hızlı kurulabilir. Bazı durumlarda, bu süre üç gün kadar kısa bir süredir. Fiberglas havuzlar, dayanıklı formları ve üretim özelliklerine bağlı leke ve pürüzsüz yüzey elde edilmesi amacı ile jel kaplamalı üretilirler. Üretim sonunda başka bir kaplamaya ihtiyaç duymadan daha gözeneksiz bir yapı elde edilir. Bununla birlikte, fiberglas havuzlar, beton veya vinil havuzlardan çok daha az küçük boyut ve daha kısıtlı şekilde üretilebilmektedir. Bahçenizi, yüzme havuzunuzu planladığınız yeri bu gelen havuz şekline uydurmanız gerekir. Bu durum küçük veya kare, dikdörtgenden farklı benzersiz şekilli bir arka bahçeniz varsa daha da ciddi bir sorun olabilir. Bu tür fiberglass havuzlarda büyüklük ciddi bir lojistik sorunda oluşturur. Fabrikada üretilmiş büyük kalıplı bir havuz, evinize uzun ve dolambaçlı bir yoldan gitmek zorunda kalabilecek kamyonla taşınmalıdır. Üretim başka bir şehirde yapıldıysa birçok yasal merciden de taşıma için izin almak, trafikte herhangi bir sorun çıkmamasını ummak gerekir.

Havuz geldiğinde, vincin sahaya yaklaşması ve kalıplanmış fiberglass kabuğun kazılan deliğe manevra yapması için bahçenizde yeterli alanda olmalıdır. Fiberglass havuzlar lojistik, istenilen büyüklükte üretilememesi, görsel tatmin ve diğer binaların alana yakın olması gibi sorunlardan dolayı kısıtlı bir yüzme havuzu çözümüdür.
Hangi tür havuzun daha iyi bir seçim olacağından emin değilseniz, her zaman Pekcan Havuz mühendislerinin uzmanlığına güvenebilirsiniz.

Bir Yüzme Havuzu Yapmak Karmaşık Mıdır?
Evet. Çok fazla yönetilmesi gereken süreç vardır. İlk aşama mühendisliktir. Mühendislik onaylandıktan sonra, detaylı havuz yapım projesinin gerçeğe dönüştürülmesine geçilir. Su, elektrik ve dış etkenlerin bir arada olması karmaşıklığı daha da arttırır. Daha önce yüzme havuzu yapmamış bir müteahhitlik firması için yüzme havuzu yapımı çok çok karışık ve zorlu bir inşaattır.

Yüzme Havuzu Yapımı Ne Kadar Sürer?
Ortalama bir villa yüzme havuzu; planlama süreci 2,5 hafta, izin süreçleri 2 hafta, inşaat süreci ise 12 hafta sürmektedir. Ardından, tamamlanması yaklaşık bir buçuk hafta süren bir kimyasal işlem süreci vardır. Bu işlemler ile havuzun pH seviyesinin yüzücüler için uygun hale gelmesi ile sonuçlanır.

Ana Hatları ile Bir Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
Yaşam alanı olan evinize bir yüzme havuzu yapmak kadar yaşamınıza eğlence ve heyecan yaratabilecek çok az ev özelliği vardır. Bir yüzme havuzu, herhangi bir sıkıcı arka bahçeyi anında, her yaştan insanın keyif alabileceği, güneşle kaplı bir vahaya dönüştürebilir. Yüzme havuzları zaman ve para açısından önemli bir yatırım gerektirse de popülerliklerini yakın zamanda azalmayacak yaşam ve keyif yatırımlarıdır.
Deyim yerindeyse, suya dalmaya ve betonarme bir yüzme havuzuna hazırsanız, eviniz ve aileniz için mükemmel havuzu elde etmenizi sağlamak için atmanız gereken önemli soruların cevaplarını vermeye çalıştık;

1) Havuz İçin Yer Seçimi ve Havuz Tasarımı
Öncelikle havuzu inşa etmek için bir yer seçiyoruz. Elbette ki havuz yapmak için mülkünüzde havuz için yeterli alana sahip bir yer olmalıdır. Geniş bir arka bahçe alanınız genellikle en iyi seçenektir. Bu alanda o sırada olan ve yüzme havuzu inşası için kaldırılması gereken ağaçlar, kayalar, çitler ve hatta elektrik hatları gibi engelleri not ederiz. Bu engelleri kaldırmak ek zaman ve maliyet gerektirebilir. İsteklerinize göre havuz pompa sistemleri ve atlama tahtaları gibi özellikler için yer ayarlayacağız. Bu özelliklerin boyutunu tahmin etmek için havuzunuzun boyutunu veya ne kadar hacme sahip olacağını hesaplarız, ardından uygun havuz ekipman ve havuz ürünlerini temin ederiz.
Elektrik hatları gibi yeraltı tesisatını kazmadan bulmak zordur. Bu sebeple yerel kamu hizmeti kurumları ile görüşürüz. Hatlarınızın yerini işaretlemek için bir teknisyen göndermeleri gerekebilir. Ya da tesisat projesinden yardım alırız.
Seçilen konum havuzunuzun işletmesini doğrudan etkiler. Örneğin havuzu hafif bir eğimin üzerine yerleştirmek yağmurlu günlerde toplanan birikintilerin havuz içine girmesini önler. Ya da havuzu gölge alanlardan uzak tutmak suyu doğal olarak ısıtmak için güneş ışığından faydalanmamızı sağlar. İzmir Havuz yapım firması Pekcan olarak dikkat ettiğimiz bir diğer önemli konu, havuzunuzun mülk hattınızdan ne kadar uzakta olması gerektiğidir. İdeal olarak bu mesafe en kısa 1,5 m’dir. Ayrıca betonarme yüzme havuzunun duvar kalınlıkları minimum 15 cm kalınlığında olması gerekir. Ölçülendirmede bu da göz önüne alınmalıdır. İzmir’de daha sıkışık alanlar ile çalışmak gerekebildiğinden bazen bize gelen talepler daha kısa mesafe isteklerini içerebilmektedir. Fakat hem mülk hem havuz için güvenli mesafe kuralı önemli ve taviz verilebilecek, esnetilebilecek bir kural değildir.
Tüm bu noktaları inceledikten sonra havuzunuz için temel bir havuz projesi tasarımını çizeriz. Başta taslak olarak bir kalem ve bir kağıt alarak başlayan çizim daha sonra bilgisayar çizimine aktarılmaya başlanır. Bilgisayar tasarım ve grafik programları yardımıyla inşa etmeyi planladığımız havuzu sanal olarak oluştururuz. Bu aşamada havuzun tam şekline ve kesin boyutlarına karar veririz. Ardından havuz basamakları, aydınlatma ve diğer aksesuarlar dahil olmak üzere özellikleri planlamaya eklenir. Tüm planın asıl sınırlayıcı faktörü sahip olduğunuz bahçe alanının kapasitesidir.

Yüzme havuzu yapımında her ek özelliğin havuz inşa etme maliyetini ve zamanını artırdığını unutmayın. Bu sebeple en doğru istekler ve sonuç için masa başındaki havuz tasarım işleri asıl işin önemli bir bölümünü tutacaktır. Bazı tercihlere göre proje aşamasında karar vermek gerekir. Örneğin hidromasaj havuzu, karşı yüzme akıntı sistemi şelale vb. gibi ek özelliklerin alt yapı, elektrik ve pvc tesisat durumları betonarme aşamasında çözülür. Daha sonra havuza bu tür ek özellikler istenirse bunların sonradan eklenmesi daha zordur. Ek maliyet gerektirir ve havuz yapım sürecini uzatır.

Bunun yanında yüzme havuzu yapımı sadece arka bahçeye büyük bir çukur kazma işi değildir. Bir havuz inşa etmek, araziyi değiştirmeyi ve birçok güvenlik endişesini içerdiğinden, inşaat başlamadan önce izin almak gerekir. Varsa, yörenize ait kılavuzları inceleyeceğiz. Bazı yerler havuz yapımı konusunda çeşitli kısıtlamalar getirebilir. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, inşaata başlamadan önce ayrı bir elektrik kullanım izni almak da gerekebilir. İzmir havuz yapım firması Pekcan Havuz olarak yerel kurumlar ile ilgili bu prosedürler hakkında da size gerekli bilgiyi ve desteği sağlayabiliriz. Unutmayın ki inşaat ruhsatı almadan önce tasarımınızı onaylamak için uygun bir müteahhitlik firmasına ihtiyacınız vardır. Ama her müteahhitlik firması da havuz yapımı konusunda tecrübeye sahip değildir. Havuz yapımı özel bilgi ve uygulama deneyimi gerektirir. Mekanik tesisat ve elektrik tesisatı gibi alanlarında uzmanlaşmış havuz yapım firmaları gerekir. Bu havuz yapım firmaları yerel yetkililer ile çalışmaya da alışkın ve tecrübeli olmalıdır. İzmir havuz yapım firması olarak Pekcan Havuz sadece İzmir değil birçok il ve ilçe belediyesi ile çalıştığından ruhsat alma prosedürleri konusunda uzmandır. Profesyonel bir İzmir havuz yapım firması olarak Pekcan Havuz betonarme yüzme havuzları inşa eder. Sadece tasarım, mühendislik değil uygulamada da çeyrek asırdan fazla tecrübeye sahiptir.
Ve bir havuz yapım firması ile çalışmadan önce bu ister Pekcan Havuz ister başka bir İzmir havuz yapım firması olsun, çalışacağınız havuz yapım firmasının mutlaka gerekli lisanslara ve kalite belgelerine sahip olduğundan emin olun.  Tasarım aşamasından sonra gerekli inşaat izinleri konusunda İzmir havuz yapım firması Pekcan Havuz size yol gösterecektir.

2) Yüzme Havuzunun Temelinin Kazılması
Havuz yapımı kazma işlemi ile başlar. Havuzun boyutlarını zeminde ölçer ve işaretleriz. Havuz için geçici bir taslak oluşturmak için kabaca işaretleme metotları kullanırız. Bu bir tebeşir veya sprey boya olacaktır. Havuzun sınırlarını, ardından kazı sırasında yerleştirilmesi gereken duvarların, basamakların ve diğer aksesuarların yerleşimini de bu işaretleme sırasında belirleriz.
Havuzun zemini ve duvarları için kalın beton levhalar oluşturmak için yeterli alan kazılmalıdır. Havuz alanı sadece havuz iç ölçülerine göre kazılmaz. Havuzun temel şeklini belirledikten sonra toprağı kazmaya başlarız. Bunu yapmanın en hızlı yolu bir iş makinesi kullanmaktır. Kazılan toprağı havuzun kenarından uzağa taşırız. Havuzun derinliğini takip etmek için işaretli ölçüm çubukları kullanırız.
Örneğin, havuzunuzun 1,5 m olması gerekiyorsa, referans olarak kullanmak için 1,5 m işaretleme direkleri kullanıyoruz. Havuzunuzda varsa, derin ve sığ uç için referans noktaları belirleriz. Bir iş makinesi kullanamadığımız alanlarda ise toprağı manuel yöntemler ile kazarız.

Havuz yapım izni aldığımız yerin dışına taşmadığımızdan her aşamada kontrol yaparız. Bir elektrik hattına çarpmak büyük bir sorundur. Taşınması gereken herhangi bir hizmet hattı varsa öncelikle o hatların taşınması gerekir.
Çıkan toprak bir başka müteahhitlik işi kullanılabilir veya bahçenin peyzajı ve havuzun etrafını doldurmak için yeniden kullanılabilir. Havuz çukurunu kazma işinden sonra havuz zeminini ve duvarlarını düzleştiririz. Tesviye çok önemlidir. Düzgün bir şekilde hizalanmış havuzlar hasara karşı daha dirençlidir. Bu nedenle bu havuz temelini mükemmel hale getirmek için zaman ayırırız.

Havuzun zemin ve yüzeyinin her noktada eşit ve düz olması çok önemlidir. Takip etmek için havuzun köşelerine kazıklar yerleştiririz. Havuz boyunca düz kalmasını sağlamak için toprağı iple aynı yüksekliğe kadar getiririz. Örneğin havuzunuz eğimli bir zeminde inşa edilecek olabilir. Biz havuzunuzu daha sonra hasar görmesini engellemek için toprağı düzleştirerek eğimi yok eder mümkün olduğunca kademeli hale getiririz.
Havuzun çukurunu bu aşamadan sonra çelik inşaat demiri ve levhalarla çerçeveleriz. Havuzun mimari projesine göre hazırlanan betonarme projesine uygun olarak demir donatıların yerleştirilmesi yapılır.

Mekanik ve elektrik tesisat  hatlarını inşaat demiri ve kalıpların içine yerleştiriyoruz. Mekanik tesisat hatlarının nereye yerleştirileceğini önceden projelendirmek gerekir. PVC boruları havuzdan pompaya ve filtreleme sistemine yönlendirmek gerekli taşımalar yapılır. Boruların havuzun içinden çıkması sağlanır. İşimiz bittiğinde boruları pompaya ve filtre sistemine bağlıyoruz. Su hatlarının montajı için havuz montaj teknisyenlerimiz gelecektir. Havuz tesisatı karmaşıktır. Ve havuzdan havuza fark gösterir. Ama uzmanlarımız, hangi havuz olursa olsun havuzunuzun güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

Havuzun filtreleme sistemini ve diğer elektrik bileşenlerini bu aşamadan sonra kablolamaya başlıyoruz. Havuz aksesuarlarını elektrik şebekesine bağlamak için elektrik teknisyenlerimiz bu aşamada görev alır. Ekiplerimiz, havuzun pompasından ve filtreleme sisteminden makine dairesine kablo döşeyecek, aydınlatma sistemlerini ve diğer isteğe bağlı bileşenleri bağlayacaklardır.

3) Havuz İçinin Tamamlanması

Zemini oluşturmak için havuza beton dökülmesi ile zemin kaplanır. Havuz tabanını havuzun büyüklüğüne ve betonarme projesine uygun olarak en az 20-25 cm kalınlığında yapmak için yeterli beton kullanılmalıdır. Açıkta kalan boru açıklıklarının üzerine beton kaplanırken dikkatli olmak gerekir. Açıklıkların kapanmaması gerekir. Bunun için tesisatın ağzı körtapa ile kapatılmalıdır.
Betonu döküldükten sonra çeşitli aletler ve makine yardımı ile düzeltme işi yapılır. Düzleştirmek için ardından duvarlar için de aynısını yapılır.
Duvarlar ve köşeler boyunca zor noktaları düzeltmek için farklı aletler kullanılır. Düz kenar, basamakları bir blok şeklinde düzleştirmek için de bu yöntem yararlıdır.
Uzun ömürlü bir havuz için, üzerinde çalışmaya devam etmeden önce betonun içten kuruması beklenir. Betona günde 3 veya 4 kez su püskürtülür. Kurumasını önlemek için doymuş halde tutulur. Havuz çanağını su geçirmez hale getirmek için farklı kaplama malzemeleri kullanabiliriz. Cam, mozaik, seramik ve porselen karolar bir havuzu bitirmenin en popüler yollarından bazılarıdır. Fayansları, aralarında 0,3 cm boşluk bırakarak derz üzerine yerleştiririz.
Harç ve harcın sudaki klor ve diğer kimyasallara karşı dayanıklı olduğundan emin olmak için tekrar gözden geçirilir. Fayans ortalama 10 yıla kadar dayanır ve biraz daha pahalı olmasına rağmen diğer cilalardan daha iyi lekelere karşı dayanıklıdır.

Havuzun kenarları da havuz kaplaması bittikten sonra döşenir. Bu kaplamalar özeldir ve havuzun kenarında yürüyüş alanı sağlar. Seramik yaygın bir seçenektir, ancak beton, mermer veya doğal taş da kullanılabilir. Her stil, havuzunuza farklı bir estetik katar, ancak hepsi brüt betonu su geçirmez hale getirir. Havuza su eklemeden önce karo ve kaplamanın kuruması için en az 1 ila 2 gün beklenir.

Bir Yüzme Havuzu Yapımının Detaylı Olarak Yapım Aşamaları Nasıldır?

  • Hafriyatı, blokajı ve drenajı yapılmış, grobetonu atılmış dış kalıbı dönülüp, demir donatı aşaması tamamlanmış yüzme havuzu beton içi tesisat kurulumuna hazırdır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Yüzme havuzunun taban betonu içerisinde kalan tesisatlar yapıldıktan sonra soğuk derzler için su tutucu bant veya genleşen bant uygulaması yapılır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Havuzun yan perde yüzeylerinin yapım aşamasında yan perde demir donatı işleri tamamlanıp dış kalıp dönültükten sonra yan perde içerisinde kalan beton içi elektrik ve mekanik tesisatlar tamamlanır.

 

  • Yüzme havuzunun mimari projesine uygun olarak tamamlanan kaba inşaat kalıpları sökülür.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Betonarme havuz çanağı temizlenir. Ortaya çıkan agrega boşlukları elyaflı tamir harcı ile doldurulduktan sonra katkılı sıva şap işleri tamamlanır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Sürme izolasyon aşamasında, soğuk derz olan bölgeler file ile güçlendirilerek ön izolasyon aşaması tamamlanır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı

 

  • Lamba kovanı için bırakılan boşluklarda dahil olmak üzere 2 veya 3 kat izolasyon uygulaması yapılır. Arkasından elyaflı tamir harcı ile lamba kovanları ve dip emiş süzgeçleri dondurulur.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Yüzme havuzu kaplama aşamasında tercihe göre seramik, porselen veya cam mozaik kaplama malzemesi seçilir.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Vakum ağzı, havuz aydınlatma armatürleri yapılır. Ardından galeri tesisatları, kum filtreleri, havuz sirkülasyon pompaları, vanalar ve çek valflerin montajı yapılır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Devamında makine dairesi mekanik tesisatları, elektrik tesisatı, elektrik panosu, dezenfeksiyon sistemi ile ilgili montajlar yapılır. Montajı tamamlanan havuz temizlenerek yüzme havuzu su doldurmaya uygun hale getirilir. Elektrik işini mutlaka lisanslı ve profesyonel ekiplerimiz yapar. Lisanssız kişilerin elektrik hatlarıyla uğraşması yasa dışı ve tehlikelidir. Kötü kablolama, yangın ve elektrik çarpması riskini artırır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Doldurulacak su hijyen açısından uygun şebeke suyu veya ön dezenfeksiyonu yapılmış kuyu suyu olmalıdır. Dolumu tamamlanan havuz, kimyasal şoklama, su şartlandırılması yapılarak, filtre ve dezenfeksiyon sistemi devreye alınır.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı
  • Havuzun tüm aşamalar tamamlandıktan sonra suyla doldurulur. Artık bahçenizde betonarme bir yüzme havuza sahipsiniz. İşlevsel hale getirmek için yapılması gereken tek şey suyu doldurmaktır. Tüm havuzu şehrin şebeke tesisatından doldurmak uzun zaman alır, bu nedenle daha fazla su getirmenin tanker ile doldurmak gibi alternatif yolları gerekebilir. Su dolumundan sonra havuzu sızıntılar ve diğer sorunlar için izleriz. Eğer bir sorun varsa havuzu tekrar boşaltmak gerekebilir. Devreye alınan havuzun günlük, haftalık ve sezonluk bakımları ihmal edilmemelidir.
Yüzme Havuzu Yapımı
Yüzme Havuzu Yapımı

Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Betonarme, Vinil ve Fiberglass Yüzme Havuzlarının Maliyet Karşılaştırmaları
Nerede yaşadığınıza, toprak koşullarına, su sirkülasyon sistemine ve havuzun türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak fiyatlar büyük ölçüde değiştiği için havuzunuzun tam olarak ne kadara mal olacağını söylemek imkansızdır. Bağlı olarak işlerin yavaş olduğu sezon dışı dönemde inşa edilen havuzlar için indirimler sunulabileceğini de unutmayın. Havuzu yaptırdığınız yılın zamanı nihai fiyatı etkileyebilir. Genel olarak, betonarme havuzlar vinil ve fiberglass havuzlara göre teoride daha pahalı gözükseler de istenilen boyut, lojistik ve uygun müteahhit seçenekleri ile karşılaştırıldığında bir vinil veya fiberglass havuz çok daha pahalı olabilmektedir. Bununla birlikte, yüksek kaliteli yüzeyi ve yapısı farklı çözümler için farklı malzemeler ile güçlendirilmiş bir fiberglas havuz, bir betonarme havuzdan çok daha pahalıya da gelebilir.

Her Yere Betonarme Yüzme Havuzu Yapılabilir mi?
Betonarme, zemin altı yüzme havuzları, inşaat ve imar yönetmeliklerine tabidir. Bu nedenle herhangi bir çalışmaya başlamadan önce inşaat ruhsatı için başvurmanız ve onay almanız gerekir. İnşaat ve imar kuralları belediyelere göre farklılıklarda gösterir. Ancak genellikle havuzdan mülk hatlarına, fosseptiklere, kuyulara, kanalizasyon hatlarına ve sulak alanlara kadar belirli aksama mesafelerini karşılamanız gerekir. Havuz bariyerleri ve kapı donanımı ile ilgili kurallar da vardır.
Ekstra bir koruma seviyesi için, özellikle küçük çocuklarınız veya torunlarınız varsa, havuza giden tüm ev kapılarına ve kapılara alarm takmayı, havuzun kenarına güvenlik çitleri koymayı ve havuzun üzerine bir güvenlik örtüsü takmayı düşünün.
Havuz yapımı ile ilgili kurallar ve kısıtlamaların tam bir listesi için Pekcan Havuz size yardımcı olacaktır.

Yüzme Havuzunuz için En Uygun Alan Nasıl Seçilir?
Yüzme havuzunuz için en iyi yeri seçmek havuzun kendisi kadar önemlidir. Pekcan Havuz gibi deneyimli bir havuz yapım firması size değerli bilgiler sağlayabilir.
Fakat deneyimli bir destek almadan önce de havuz yerleştirme ipuçlarını öğrenip, dikkate alınıp alınmadığından emin olabilirsiniz;
Güneşi yakalamak önemlidir. Güneşe açık ve ağaçlardan oldukça uzakta bir havuz yeri seçerek ücretsiz güneş enerjisinden yararlanın. Böyle bir yer sadece suyu ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda havuza düşen yaprak sayısını da azaltır.

Rüzgar durumunu göz ardı etmeyin. Rüzgarlı bir yerde bir havuz inşa etmek, su buharlaşmasını büyük ölçüde artırır, bu da uygun seviyeyi korumak için su eklemeye devam edeceğiniz anlamına gelir. Güçlü rüzgarlar ayrıca ıslakken rahatsız edici derecede serin hissetmenize de neden olabilir. Havuzunuzun yanına sağlam bir tahta çit koyarak veya bir sıra kalın çalı dikerek bir rüzgar siperi oluşturmak yararlı olacaktır.

Yüksek ve kuru bir zemin seçilmelidir: Havuzu alçak bir alana yerleştirmeyin. Bu seçim, yoğun yağmur dönemlerinde havuzun çamur ve döküntülerle dolmasına neden olabilir.
Yüzme havuzunuzun yukarısının ve aşağısının uygun olduğun emin olun. Havuz, telefon veya elektrik kablolarının altına veya doğrudan gömülü kanalizasyon hatlarının üzerinde, septik sistemlerin veya elektrik kablolarının üzerine yerleştirilmemelidir.
Göz temasını koruyun. Mümkün olduğunca, havuzu evin görüş alanı içinde inşa edin. Bu şekilde, kapalı mekanda bile havuzu kullanan özellikle minik yüzücülere göz kulak olabilirsiniz.

Yüzme Havuzunuzun Sirkülasyon Sistemi Nasıl Kurulur?
Bir havuzun sirkülasyon sistemi, yüzme suyunu temiz ve kristal berraklığında tutmak için hem filtreleme hem de sanitasyon kullanır. Filtrasyon havuz pompası, havuzun drenajlarından su çeker, yüzey suyunu otomatik bir süzgeçten geçirir ve havuza geri dönmeden önce her şeyi bir filtreden geçirir. Yaygın olarak kullanılan üç tür filtre vardır: Kum, kartuş ve diyatomlu toprak.
Bu filtreleme sistemleri içinde kum filtreleri, havuz suyu filtrasyonunun en eski, en güvenilir, maliyet açısından en verimli doğal olarak ta en yaygın yöntemdir. Kir ve döküntüleri yakalamak için özel filtre kumu kullanırlar. Kum parçacıkları atık ve kir ile yüklendikçe gittikçe daha küçük parçacıkları yakalarlar. Özetle daha iyi çalışırlar. Bir noktadan sonra elbette kum filtreleri de temizlenmelidir. Filtreden geçen su akışının tersine çevrilmesi ve kirli suyun bir atık hattına boşaltılmasını içeren ters yıkama ile kolayca temizlenir.

Kartuş filtreler, kiri süzmek için büyük silindirik kartuşlar kullanır. Kum filtrelerinin aksine, kartuşlar ters yıkama gerektirmez. Bunun yerine, geri yıkamadan daha az su kullanan bir işlem olan bir bahçe hortumuyla yıkama gerçekleştirilir.
Havuzun su filtreleme sistemi kalıntıları giderir, ancak bakteri ve yosun (alg) gibi organik kirleticileri öldürmek için kimyasal dezenfektanlar gerekir. Hem inorganik hem de organik kirleticileri öldürmek için bir oksitleyici kullanılır. Yüzme havuzlarında yaygın olarak kullanılan üç Dünya sağlık örgütü ve ülkelerin sağlık kuralları belirleyici kurumlarından tescil almış dezenfektan vardır:
Klor, brom ve PHMB. Klor, açık arayla en yaygın kullanılan havuz dezenfektanıdır. Aynı zamanda etkili bir oksitleyicidir. Klor, suda çözüldüğünde, hipokloröz asit olarak da bilinen kloru serbest bırakır. Toz, sıvı, granül formlarda diklor ve triklor olarak farklı türde klor havuz kimyasal dezenfektanları mevcuttur.

Brom (hipobromöz asit) tabletleri ayrıca havuz dezenfektanı olarak da kullanılabilir. Brom tabletler daha çok ülkemizde klor kullanımı tercih edilmediği ve alternatif arandığı durumlarda kullanılır.
PHMB (poliheksametilen biguanid), hidrojen peroksit ve bir yosun önleyici ile birlikte kullanılan bir havuz dezenfektanıdır. Oksitleyici olarak hidrojen peroksit kullanılır. Kullanım zorluklarından dolayı ülkemizde tercih edilen bir havuz dezenfektanı değildir.

Tuz klor jeneratörleri, havuz sterilizasyonundaki en son gelişmeyi temsil etmektedir. Standart havuz klorunu kullanmak yerine, bu sistem genel sofra tuzunu klora dönüştürür. Tuz klor jeneratörleri, duymuş olabileceğinizin aksine tuzlu su yüzme havuzları oluşturmaz.

Bu tür havuz kimyasallarını kullanmadan önce destek almanın önemli olduğunu unutmayın. Genel bilgi olarak herhangi bir kimyasal eklemeden önce havuz suyunu test etmenin gerekliliğini bilmelisiniz. Analiz için Havuzdayim.Com ve Pekcan Havuz malzeme ve ekipmanı satış mağazalarından kendin yap test kitlerini satın almalısınız. Yine önemli bir bilgi olarak havuz suyu PH’ı 7,2 ile 7,8 arasında olmalıdır. Havuz suyu alkaliliği ise milyonda 80 ile 120 parça arasında tutulmalıdır. Çok sıcak havalarda uzun süreler boyunca, uygun dengeyi korumak için suyu haftada birkaç kez test ettiğinizden emin olun.
İlk kez bir yüzme havuzu yaptıracak kişi olarak havuz yaptırdığınız firmanın işletmesi ve havuz bakımı konusunda da size yıl boyu kesintisiz hizmet verebileceğinden de emin olun.

Yüzme Havuzu Yapım Bütçesi Nasıl Oluşturulur?
Yüzme havuzu yaptırma aşamasında olan kişilerin sıklıkla düştükleri bir hata vardır. Bir zemin altı havuz için ödediğiniz fiyat genellikle başta hesapladığınız maliyetin yaklaşık iki katıdır. Bunun ana nedeni, zemin altı havuzunun suyla dolu bir çukurdan çok daha fazlası olmasıdır. Genellikle havuz fiyatına dahil edilmeyen bir öğelerin listesini yaparsak;
Dış mekan aydınlatması, peyzaj, havuza giden yollar, havuz kenarları, çitler, teraslar, mahremiyet bölümleri, jakuzi kaplıcaları, dış mekan ses sistemi, havuz örtüsü, su test kitleri, gölge yapıları, teras mobilyaları, ekipman kulübesi, saklama dolabı, havuz oyuncakları ve ek dış mekan elektrik prizleri sayılabilir.

Şimdi, bu öğelerin tümüne ihtiyacınız olmayacak, ancak inşaat bütçenizi oluştururken bunları da aklınızda bulundurmanız önemlidir.
Bu ön bilgilere dayanarak bir havuz yatırma düşünceniz varsa tüm yazı boyunca vurguladığımız deneyimli bir mühendislik desteğini yanınızda hissetmeniz her detaydan daha önemlidir. Yanlış hesaplanmış ve yanlış yapılmış bir havuz tüm işletme anında size hesaplanandan çok çok daha fazlasını kaybettiren ve keyif vermekten ziyade yaşamınızın can sıkıcı odağı haline gelebilecek yapılar olabilir. Sızdıran, yanlış konumlandırılmış, gerekli yasal izinleri olmayan veya çizim masasından bir hayli farklı yapılmış bir yüzme havuzu büyük bir hayal kırıklığı olacaktır.

Bir Yüzme Havuzu Yaptırmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Yüzme havuzu yaptırmak yaşamdan keyif almak isteyen ve bilen tüm insanların hayalidir. Yaz aylarında denizde ve yüzme havuzlarında insanların vazgeçilmez eğlencesi olan yüzme, çoğu yüzücünün kış mevsiminde de yaptığı bir aktivitedir. Yüzme deneyimini tüm yıla yaymak isteyen insanların başvurduğu ilk yol, evlerinin arka bahçelerine bir havuz yaptırmaktır. Bahçelerinde uygun bir alan olan herkesin, hiç düşünmeden yaptırdığı yüzme havuzlarının eğlence aracı olmak dışında da bir işlevi vardır. Bahçeye yapılan bir yüzme havuzuyla, evin satış değeri arttırılabilir. Bu pek çok ev sahibi için dikkate değer bir unsurdur. Hatta yatırımcıların birçoğu bu düşünceden yola çıkarak, evlerine yüzme havuzu yaptırmaktadır.

Yapılış amacı ne olursa olsun, bahçeli bir eve sahip olanlar için yüzme havuzu yaptırmak, son yılların trendi haline gelmiştir. Havuz yaptırmak isteyenlerin özellikle göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar vardır. Evinde yüzme havuz yaptırmak isteyen insanların, öncelikle yapması gereken şey, havuz yapım maliyetlerini araştırmaktır. Çünkü bu göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir konudur. Yüzme havuz yaptırmak, çok iyi bir şekilde maliyet hesabı yapılmasını gerektiren, oldukça büyük bir karardır.

Yüzme havuzlarının yapım maliyetleri, yapılacak olan havuzun türüne ve yapım tekniğine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca yapım maliyetlerinde, havuzu yapacak olan firmanın çıkaracağı fiyatlandırma ve kullanılacak olan malzemeler de maliyeti arttıran ya da azaltan unsurlardır. Bir yüzme havuzu yaptırılırken, ortaya çıkacak maliyet sadece havuzun yapım aşamasıyla sınırlı değildir. Yüzme havuzu yaptırıldıktan sonra da, havuzun periyodik olarak devam eden bakım masrafları olur. Bir yüzme havuzu yaptırılırken havuzun tipi, büyüklüğü, formu, montajı, kazma süreci, beton maliyeti, kullanılan ekipmanların ve aksesuarların kalitesi ile filtrasyon sistemi ekipmanları havuzun maliyetini belirleyen bazı unsurlardır.

Aşağıda betonarme bir havuzun yapım maliyetlerinin ne kadara mal olabileceği ve maliyeti belirleyen unsurlardan bahsedeceğiz:
Betonarme havuz başlangıç maliyeti :
Betonarme havuzların bu isimle adlandırılmasının nedeni, havuz yaptırılmak için kazılacak olan alana beton dökülmesiyle yapılmasıdır. Yapım süreci 4 ya da 5 ay kadar sürebilen betonarme havuzlar, belediyeden izin alınarak yaptırılır. Belediyeden alınacak olan izin belgesinin çıkma süresi ve maliyeti bölgeye göre farklılık gösterebilir.
Betonarme havuzlarda, havuzun kabuk kısmı betondan yapılır. Beton sonrasındaki süreç; sıva – şap, izolasyon ve kaplamadır. Bu süreçlerin tümünde özel işçiliğe ve süreye ihtiyaç duyulur. Betonarme havuzların, başlangıç maliyetlerine bakacak olursak 2022 itibariyle bu oran,  … Euro ile … Euro arasında değişebilmektedir. Bu fiyatlandırmayı yaptırılacak olan havuzun büyüklüğü ve tasarımı, havuzda kullanılacak olan malzeme ve bu malzemenin kalitesi ile çalışılacak olan firma gibi etkenler belirler. Ayrıca, yaptırılacak olan havuzun, uzun ömürlü olmasının istenip istenmediği de maliyete büyük bir etki eder. Bu yüzden, Pekcan Havuz olarak, bir yüzme havuzu yaptırmak istenildiğinde ömür boyu kullanım maliyetlerinin de göz önünde bulundurulmasını tavsiye ederiz.

Yüzme Havuzunun Maliyetlerini Belirleyen Tüm Detaylar İçin Tıklayın

NOT: Betonarme bir yüzme havuzunun, başlangıç maliyetinde havuz yapım aşamasından ayrı olarak havuz aydınlatma sistemi, kum filtreleri, elektrikli ısıtma, havuz örtüsü ile merdiven, kaydırak ve tramplen gibi havuz aksesuarlarının da maliyeti olur.

Betonarme Bir Yüzme Havuzun Yapım Sonrası İşletme Maliyetleri Ne Kadardır?
Evinin bahçesinde betonarme bir yüzme havuzu yaptıran birinin, maliyet yükü başlangıç maliyetiyle sınırlı değildir. Çünkü havuz yaptırıldıktan sonra iş bitmiş değildir. Havuzun yapım sonrasında maliyetini belirleyen en önemli unsur, havuzun uzun ömürlü olabilmesini sağlamaktır. Bir yüzme havuzunun uzun ömürlü bir kullanıma sahip olması için, havuzun düzenli olarak bakım ve temizliğinin yapılması ile su ve elektrik gibi giderlerinin karşılanması gerekir.
Bir havuzun bakım ihtiyaçlarına yönelik genel bir fiyatlandırma yapacak olursak:

  • Bir havuz her sene düzenli olarak temizletilmelidir. Yıllık temizlik maliyeti … Euro arasında değişebilir (Bu fiyat, temizliği yapacak olan firmaya göre daha aşağıda ya da yukarıda olabilir).
  • Havuzun dezenfeksiyonu için kimyasal kullanımı zorunludur. Kimyasal kullanımının yıllık maliyeti yaklaşık olarak … Euro olabilir.
  • Yüzme havuzu kabuğu, periyodik olarak iki yılda bir asitle yıkanmalıdır. Kabuğun asitle yıkanma maliyeti … Euro civarındadır.
  • Yüzme havuzlarında, havuz içine yapılan fayanslar zamanla tahrip olur. Havuz içine yaptırılan bu fayansları, 10 yıllık bir kullanım sonrasında yenilenmesi gerekir. Fayans yenilenmesinin maliyeti yaklaşık olarak … Euro civarında olabilir.
  • Yüzme havuzu elektrik tüketim maliyeti yıllık olarak … Euro civarındadır.

Pekcan Havuz olarak müşterilerimize önerdiğimiz şey, tüm bu maliyetleri bütçelerini de göz önünde bulundurarak hesaba katmaları ve ona göre karar vermeleridir. Bir yüzme havuzu yaptırırken, yapım sonrası bakım ve temizlik masraflarından kaçınmak imkansızdır. Çünkü havuz dezenfeksiyonu için gerekli ekipmanlar ve kimyasallar havuz sahibi olmak isteyen herkesin, zorunlu olarak temin etmeleri gereken şeylerdir. Yüzme havuzu yapım maliyetlerine ilişkin genel bilgileri edindiğinize göre, eğer hâlâ bir havuz yaptırmak istiyorsanız, sizleri Pekcan Havuz’un güvenilir hizmetini almaya davet ediyoruz.

Yüzme Havuzu Yapımı İle İlgili Diğer Sorular ve Cevaplar

Bir Villa Havuz Yaklaşık Ne Kadar Büyüklükte Yapılır?
Ortalama villa tipi betonarme bir villa yüzme havuzunun en küçüğü 3 m × 6 m boyutunda ve derinliği 1,5 metre kadar olarak tasarlanabilir. Bu ölçüler havuzun inşa edileceği yere ve isteklere göre değişir.

Yağmurdan Dolayı Su Pompa Tahliye Sisteminden Taşar Mı?
Evet, genellikle olabilir; bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

Sonradan Çocuklar İçin Havuzu Daha Sığ Hale Getirmek Mümkün Müdür?
Havuzun derinliğini azaltmak betonla kolaydır. Yine de bu işlemin bir inşa işi gerektireceğini öngörmelisiniz.

Betonarme Yüzme Havuzların Kaba İnşaatından Sonra Ne Kadar Süre Beklenmelidir?
Betonarme temelin sağlam kalmasını sağlamak için yaklaşık 4 hafta beklemek uygundur. Bunu daha erkene almayı deneyebilirsiniz, ancak önerilmez.

Havuz Zeminindeki Beton Hasarları Nasıl Onarılır?
Önce yüzme havuzu boşaltılır. Ardından hasarlı alanlar bir keski ile temizlenir. Çatlağı doldurmak için beton esaslı malzemeler kullanılır. Havuzu tekrar doldurmadan önce beton içten kuruyana kadar nemli tutulur.

Neden Yüzme Havuzu Yapımında Pekcan Havuzu Tercih Etmeliyim?
Yüzme havuzu yapımı pahalıdır ve her hata herhangi bir inşaat maliyetine göre çok daha fazla bedele mal olur. Bu yüzden risk almayın.

İzmir havuz yapım firması olarak Pekcan Havuz, ilk kez havuz yaptırmak isteyen kişiler, kurumlar için hem olan yüzme havuzlarının geliştirilmesi ve bakımı için çok uzun yıllardır İzmir merkezli olarak hizmet vermektedir. Pekcan Havuz sadece İzmir değil Türkiye’nin birçok farklı yerinde de yüzme havuzu yapmaktadır. Pekcan Havuz deneyimli mühendis kadrosu ve işini bilen uzmanları ile yüzme havuzu yapım hayalinizi sorunsuz gerçeğe çeviren sayılı birkaç firmadan biridir. Yüzme havuzu yapımında binlerce projeyi müşterilerine sorunsuz teslim etmiştir. Bize ulaşın, hayattan keyif almasını bilen biri olarak hayatta keyif katacak yüzme havuzunuzu beraber planlayıp yapalım.

Yorum yapın